Intensief en kort trainen

INTENSIEVE TRAINING +/- 45 MINUTEN

Cortisol is een (stress)hormoon en speelt o.a. een belangrijke rol in de glucose stofwisseling. Cortisol stimuleert bij training de omzetting van eiwitten naar koolhydraten wanneer het bloedglucose niveau laag is en de glycogeenvoorraden in lever en spieren uitgeput raken. Dit resulteert in een verhoogde eiwitafbraak en het remt zodoende (spier-)eiwit opbouw.

Cortisolniveau ’s stijgen bij langdurige periodes van stress en intensieve training. Omdat training ook de productie van testosteron en groeihormoon stimuleert, is dit geen negatief effect omdat de toegenomen concentratie van testosteron en groeihormoon de afbrekende effecten van cortisol op de hypertrofie meer dan compenseren. Sterker nog, men denkt dat cortisol een essentiële rol speelt in de her-modellering van spierweefsel na training.

Wanneer cortisol niveaus stijgen als gevolg van intensieve training en er wordt gelegenheid gegeven tot herstel, zal het prestatievermogen toenemen. Echter, wanneer de cortisolspiegel chronisch verhoogd raakt, wordt spierweefsel afgebroken, wat leidt tot verminderd prestatievermogen en een verhoogd risico op overtraining tijdens periodes van intensievere training. Als gevolg hiervan zal er spierafbraak plaatsvinden, hetgeen resulteert in lage basisstofwisseling en negatieve effecten op de gezondheid.

• Na 20 minuten training stijgt in het bloed de cortisolspiegel.
• Bij training vanaf 60% VO2max stijgt de cortisolspiegel na 20 min sneller en langer.
• Bij lichte training onder 50% VO2max stijgt cortisol in eerste instantie, maar daalt deze naar verloop en leidt dit zelf tot lagere cortisolspiegels.
• Na 30 minuten training stijgen de bloedspiegels van testosteron (bij mannen en vrouwen) en het groeihormon. Deze stijging compenseert onder andere het effect van de verhoogde cortisolspiegel.
• Na 45 minuten daalt het niveau van testosteron, maar blijf de cortisolspiegel bij intensieve training hoog.

 

Neem contact met ons op voor een persoonlijk beweegplan en personal training!

 

REFERENTIES:

Endocrine Responses to Resistanc e Exercise. Essentials of Strength Training and Conditioning.
Baechle, T.R., Earle, W.R. (2008).
Third Edition. USA. Human Kinetics.

Hormonal responses and adaptations to resistance exercise and training
William J Kraemer 1, Nicholas A Ratamess
Sports Med. 2005;35(4):339-61. doi: 10.2165/00007256-200535040-00004.

Exercise and circulating cortisol levels: the intensity threshold effect.
Hill EE, Zack E, Battaglini C, Viru M, Viru A, Hackney AC.
J Endocrinol Invest. 2008 Jul;31(7):587-91. doi: 10.1007/BF03345606.

 

Deel dit bericht:

WhatsApp
Email
LinkedIn
Facebook