Het ontstaan van kankercellen was tot voor kort gekoppeld aan muterende DNA van de celkern. Nieuw onderzoek laat zien dat het ontstaan van kankercellen zijn oorsprong vind in beschadiging van mitochondriën als gevolg van chronische ontstekingen [45-7]. Mitochondriën zijn de energiecentrales van onze cellen en gevoeliger voor mutaties dan de celkernen. [94-6]
Wetenschappelijke studies;
- Regelmatige consumptie van suiker leidt tot chronische ontstekingen [109.33.34.35.36.37.38]
- Tevens leidt regelmatige suikerinname tot beschadiging van de mitochondriën en op langer termijn dus kanker veroorzaakt 109.42]
- De laatste jaren is het duidelijk geworden dat NIET vetten, maar HOOFDZAKELIJK suiker verantwoordelijk is voor de toename van welvaartsziekten, zoals kanker [106-1.9.10.11.12.13.14.15.16]
- Glucose laat de bloedsuikerspiegel stijgen en daarmee hogere hormoonspiegels van Insuline en IGF-1. Beide hormonen gedragen zich als groeifactoren van het lichaam met meer celdeling en celgroei als gevolg, hetgeen normaal gesproken gunstig is. Echter bij het ontstaan en vanaf de prille groei van kankercellen is dit juist bijzonder schadelijk.
- Kankercellen hebben door hun glucose behoefte zodoende ook meer receptoren voor insuline dan normale cellen [108.29.30.31]
- Het hoge aantal insulinereceptoren heeft als gevolg dat kankercellen ten opzichte van normale het glucose eerder en sneller uit de bloedbaan halen om zich te voeden.
- Een continu verhoogde suikerspiegel verzwakt het immuunsysteem, hetgeen het risico eveneens op kanker vergroot [109.43]
- Glucose bestaat uit suiker uit fructose. Fructose verhoogt niet direct de suikerspiegel omdat fructose eerst door de lever wordt omgezet in vetzuren. Vetzuren worden op hun beurt opgeslagen als vet.
- Fructose is voor een belangrijk deel verantwoordelijk voor het ontstaan van insulineresistentie [110-44.45]
- Fructose kan alleen door de lever worden omgezet. Bij overmatige consumptie zal er leververvetting ontstaan, hetgeen kan leiden tot leverontsteking en uiteindelijk tot leverkanker.
- Fructose heeft een DIRECTE beschadigende invloed op mitochondriën [110.49]
Wat nu te doen?
- Leefstijlaanpassingen hebben aangetoond dat zij leiden tot minder chronische ontstekingen en daarmee het risico op kanker verlagen en een betere prognose geven bij bestaande kanker [45-12.13.14.15]. Een belangrijk onderdeel is hierbij Voeding.
Minder suikers en koolhydraten.
- Koolhydraatarme voeding (Ketogeen) én vasten zorgen ervoor dat de vrije gekomen ketonen als brandstof kunnen fungeren voor normalen cellen. Ketonen kunnen echter niet of nauwelijks worden gebruikt als energiebron door kankercellen. Het gevolg is dat door de lage bloedsuikerspiegels de kankercellen worden uitgehongerd. [127.1.2.3]
- Door koolhydraatarme voeding stijgt het aantal mitochondriën in de cellen. Hoe groter het aantal mitochondriën binnen onze cellen, hoe meer energie we hebben en cel veroudering afremt [127-14]
- Ketonen kunnen evenals vetzuren niet worden gefermenteerd. Door het ontbreken van glucose ontstaat er dus voor een kankercel acute energienood!
- Door de stabiele en lage bloedsuikerwaarden dalen de spiegels van Insuline en IGF-1 waardoor celdeling en celgroei van eventueel aanwezige kankercellen tevens worden beperkt.
Vermijden….
- Voeding waarin suiker is verwerkt; vruchtendrank, energydrank, frisdrank, snoep, ijs, koek, taart enz. Maar ook toevoegingen zoals honing of exctracten.
Beperken….
- Voedsel met veel zetmeel, glucose : aardappels, granen, peulvruchten (linzen, bonen) en in bewerkte vorm brood, pasta, deegproducten, chips enz.
- Max. 2 stuks fruit, beperkt gebruik bananen, sinaasappel. Eet in zijn geheel je fruit. Liever niet persen of in smoothies, maar uit de hand.
- Beperk melksuiker, lactose. Indien je voor melkproducten kiest, ga dan voor volvet producten. Het vet bind zich aan de melksuikers en hiermee ontstaat een tragere afgifte van suikers en je bloedsuiker niet te snel stijgt. Tevens kaas met lage hoeveelheid koolhydraten zoals Parmezaan en gerijpte (oude) volvette kazen.
Beter van wel….
- Vis : voornamelijk verse vette vis zoals zalm, haring, tonijn, sardientjes, forel en makreel. Vermijd bewerkte vis zoals visstickes ed.
- Vlees : alle vleessoorten, voorkeur voor rund en gevogelte. Vermijdt voorverpakte en bewerkte vleessoorten zoals salami, bifiworstjes, spekjes ed.
- Eieren! 1-3 per dag
- Zuivel : roomboter, volvette zuivelproducten, oude gerijpte kaassoorten
- Noten (o.a. amandelen, walnoten) en zaden (0.a. chiazaad)
- Avocado’s
- Olijven en olijfolie extra virgine
- Groenten
- Bakolie/vet : roomboter, milde olijfolie, gheeboter. Vermijdt margarine/halvarine en zonnebloemolie en andere plantaardige oliën
- Snacks : pure chocolade (vanaf 85%) kaas, noten, volvette zuivel met rood fruit/zaden
Vasten
- Vasten is iets anders dan bewust calorieën verminderen gedurende langere tijd.
- Bij elke vorm van vasten is dat je volwaardige maaltijden neemt en eet totdat je verzadigd bent.
- Kortdurende vast periodes verhogen de stofwisseling en de beschikbare energie. Evolutionaire gezien is een hogere stofwisseling en meer beschikbare energie handig voor de oermens die op lege maag actief moet zijn in het zoeken van voedsel.
- Langdurige vastperiode waarbij je te weinig kcal tot je neemt zal je minder energie hebben en je vetverbranding vertragen.
- Periodiek vasten leidt uiteindelijk tot minder consumptie van calorieën [145-17]
- Recent onderzoek laat zien dat vasten duidelijke anti-kankereffecten heeft. Allereerst dalen de bloedspiegels van glucose en insuline en IGF-1. Daarna treedt autografie op, oude cellen en dus ook niet goed functionerende mitochondrien, worden opgeruimd en als brandstof gebruikt. Als er dan weer voeding beschikbaar is zullen door afwezigheid van oude cellen juist de jonge gezonde cellen hard groeien tot volwassen cellen [146-19.20.21.22]
- Vasten verlaagt ontstekingsfactoren en hiermee het ontstaan en groei van kankercellen [146-22]
- Een belangrijke contra-indicatie van vasten is het verlies van spiermassa!
Wil jij voedingsadvies en een persoonlijk voedingsplan, neem dan gerust contact met ons op!